Asylprocessen i Sverige: En översikt

Rubinstein & Khoury

mars 29, 2024

Personer som flyr undan förföljelse eller befinner sig i situationer där de riskerar allvarlig skada i sina hemländer har rätt att begära internationellt skydd genom att ansöka om asyl. I Sverige ansöker man om asyl hos Migrationsverket, vid någon av Migrationsverkets ansökningsenheter i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Du kan även söka asyl i samband med din ankomst i Sverige, till exempel hos gränspolisen på flygplatsen. Det är gränspolisens ansvar att hjälpa dig att ansöka om asyl hos Migrationsverket.

Det rekommenderas att lämna in en asylansökan så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, då förseningar kan påverka bedömningen av behovet av skydd.

Efter att ansökan har registrerats kommer personal från Migrationsverket att genomföra ett ansökningssamtal. Den asylsökande får under samtalet tillfälle att berätta om sig själv, anledningarna till asylansökan och resvägen till Sverige. Identitetshandlingar begärs, och fingeravtryck tas. Efter ansökningssamtalet avgör Migrationsverket om den asylsökande behöver juridiskt biträde under asylprocessen, så kallat offentligt biträde.

Asylsökande har alltid rätt att själva begära en juridisk företrädare. Om du önskar att bli företrädd av offentligt biträde från Rubinstein & Khoury Juristbolaget AB, kan du ange detta under ansökningssamtalet.

Om ansökan ska prövas i Sverige kallas den sökande till en asylutredning. Under utredningen får den asylsökande möjlighet att förklara varför man söker skydd i Sverige. Under utredningen närvarar både ett offentligt biträde från Rubinstein & Khoury och en tolk.

Efter asylutredningen granskar handläggaren och en beslutsfattare på Migrationsverket ärendet tillsammans. De diskuterar de framkomna detaljerna, inlämnade handlingarna och information om den sökandes hemland. Om kriterierna för uppehållstillstånd uppfylls beviljas ansökan; om inte, avslås den.

Vid beviljande av asyl får den sökande först ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, vilket ger rätt att bo och arbeta i Sverige under den angivna tidsramen (oftast tre år). En förlängningsansökan måste lämnas in innan tillståndet löper ut om personen vill stanna i Sverige.

Om ansökan avslås kan den sökande, via sitt offentliga biträde, antingen acceptera beslutet och återvända hem eller överklaga inom tre veckor. Om överklagande sker, fortsätter asylprocessen hos Förvaltningsrätten (migrationsdomstolen). Vid avslag hos migrationsdomstolen överklagas domen slutligen hos Migrationsöverdomstolen. Det går inte att överklaga en dom från Migrationsöverdomstolen. Du som har fått avslag hos Migrationsöverdomstolen kan som sista åtgärd ansöka om verkställighetshinder hos Migrationsverket (LÄS HÄR: ”Ansöka om verkställighetshinder”). Hänvisa till landningssidan ”Ansöka om verkställighetshinder”.

Under asyltiden har du rätt till bland annat sjukvård, boende och ekonomiskt stöd om du behöver det. Dessutom kan du ha rätt att arbeta under asyltiden. För att vara berättigad till arbete (AT-UND) från Migrationsverket måste du uppfylla följande kriterier:

  • Kunna uppvisa identitetshandling eller på annat sätt bidra till att tydliggöra din
  • identitet. Det innebär att du bör göra ditt bästa för att visa vem du är, till exempel
  • genom att lämna in handlingar som styrker din identitet.
  • Ha ansökt om asyl i Sverige.
  • Inte ha fått avslag på tidigare asylansökningar.

Om du har fått avslag på din asylansökan och har arbetat i minst fyra månader innan du mottog avslaget kan du vara berättigad till ett spårbyte. Spårbyte innebär att du har möjlighet att ansöka om ett arbetstillstånd i Sverige. (LÄS HÄR: ” Spårbyte från asyl till arbetstillstånd i Sverige”). 

Om du vill ansöka om asyl är du välkommen att ta kontakt med oss på Rubinstein & Khoury. Vi finns här för att ge dig professionell hjälp och vägledning genom hela asylprocessen.

Hexagons
Hexagons